האם ערמונית מוגדלת היא תמיד סימן לדאגה?

האם ערמונית מוגדלת היא תמיד סימן לדאגה?

חווים קושי במתן שתן? מתקשים להתאפק ומרגישים דחיפות ללכת לשירותים ? מתעוררים בלילה להטלת שתן? ייתכן כי אתם סובלים מערמונית מוגדלת.

רבים נוטים להתבלבל ולחשוב כי מצב של הגדלת הבלוטה מהווה מאפיין של סרטן הערמונית. חשוב לדעת כי רוב המקרים של בלוטה מוגדלת אינם מעידים על סרטן.

חווים קושי במתן שתן? מתקשים להתאפק ומרגישים דחיפות ללכת לשירותים? מתעוררים בלילה להטלת שתן? ייתכן כי אתם סובלים מערמונית מוגדלת. זהו מצב שפיר שבו בלוטת הערמונית אצל הגבר גודלת בשל מספר סיבות שאינן ידועות לעומק, מקשה על התרוקנות השתן ואף עלול לגרום לירידה בתפקוד המיני. חשוב לדעת כי כיום קיים טיפול למצב זה ובהתאם משפר את איכות החיים באופן משמעותי.

בלוטת הערמונית ותפקידה

בלוטה זו קיימת אצל הגבר בלבד, ומכונה בלועזית גם פרוסטטה. היא ממוקמת במוצא שלפוחית השתן וחובקת את צינור השופכה אשר מוביל את השתן משלפוחית השתן אל מחוץ לגוף. היא בעלת תפקיד משמעותי ביצירת נוזל הזרע ונוזל הערמונית המופרש ממנה עוטף את התאים ובכך מגן עליהם. בנוסף, הבלוטה אחראית על ייצור חלבון הנקרא PSA השומר על מידת נזילות נוזל הזרע ולכן הבלוטה בעלת חלק מהותי בפוריות הגבר ובתפקוד המיני. בדיקת PSA מסייעת באבחון של ערמונית מוגדלת למול סרטן הערמונית ונרחיב עליה בהמשך.

אילו תסמינים קיימים ?

ערמונית מוגדלת מתוארת כמצב בו הבלוטה גדלה, ובשל המבנה האנטומי שלה ועטיפת צינור השופכה המוביל את השתן, היא עלולה ליצור היצרות עד חסימה של הובלת השתן. בהתאם, מרבית תסמיני התופעה קשורים לפגיעה במתן השתן. התסמינים כוללים: תחושת תכיפות ודחיפות במתן השתן, קושי בעת התרוקנות השלפוחית או עיכוב בהתחלת השתן, צורך לקום במהלך הלילה לשם הטלת שתן או זרם שתן חלש או מקוטע. במידה ואתם חווים את אחד מתסמינים אלה, מומלץ לגשת לאורולוג מומחה על מנת לאבחן את הבעיה.

האם קיים חשש במצב של ערמונית מוגדלת ?

ראשית, חשוב לדעת כי ערמונית מוגדלת מאופיינת כמצב שפיר, כלומר אינה מהווה מצב ממאיר וסרטני. זהו מצב שכיח למדי, שמתרחש במחצית מהגברים בגילאי 50 ומעלה ואף בגיל 90, מצב זה קיים כמעט ב-100%. ישנם גברים אשר לא יחוו את התסמינים של התופעה ובהתאם לא ידעו כי בלוטת הערמונית שלהם מוגדלת, בעוד אחרים סובלים מהתסמינים גם ללא הגדלה משמעותית.

רבים נוטים להתבלבל ולחשוב כי מצב של הגדלת הבלוטה מהווה מאפיין של סרטן הערמונית. חשוב לדעת כי רוב המקרים של בלוטה מוגדלת אינם מעידים על סרטן, אך מכיוון ששתי התופעות נפוצות מעל גיל 60 ותסמיניהן דומים, ייתכן מצב משולב של שתיהן יחד. סרטן הערמונית גדל לרוב באזור פריפרי של הערמונית וכמו כל מצב ממאיר, הוא עלול לשלוח גרורות בהינתן חוסר טיפול.

דרכי האבחון של ערמונית מוגדלת

כפי שאמרנו, בלוטת הערמונית מפרישה חלבון הנקרא PSA. חלבון זה, אשר אחראי על נזילות נוזל הזרע, מהווה אינדיקציה ואבחנה בין מצב שפיר (בלוטה מוגדלת) לבין מצב ממאיר (סרטן הערמונית). בעת הופעת תסמיני התופעה או במצבים בהם יש היסטוריה משפחתית של סרטן הערמונית, מומלץ לפנות לאורולוג מומחה.

במהלך הבדיקה, האורולוג מבצע תשאול ובדיקה פיזיקלית הכוללת בדיקה רקטאלית והפניה לבדיקת PSA. כלל שרמות החלבון גבוהות יותר, הסיכוי למצב סרטני גבוה יותר. עם זאת, תוצאות אלה אינן מהוות ממצא חד משמעי וישנן בדיקות נוספות אשר ניתן לבצע כגון דימות ב-PET או MRI, ובהתאם לתוצאות להמשיך לביצוע ביופסיה. מעבר לכך, בדיקת PSA מהווה הערכה טובה לשלבי מחלת הסרטן, התקדמות ויעילות הטיפול שכן רמות החלבון יורדות עם הטיפול בסרטן.

כיצד ערמונית מוגדלת יכולה להשפיע על איכות החיים?

כפי שציינו, בעיות בהטלת שתן, עלולות להפריע לתפקוד היומיומי. אלו כוללות את הקושי הנלווה להטלת שתן במהלך היום, אך גם מהוות פגיעה משמעותית באיכות השינה בעקבות התעוררות למתן שתן. בהתאם, לכל אלה השלכות על התפקוד במהלך היום.

מעבר לכך, פרוסטטה מוגדלת, עלולה לפגוע בתפקוד המיני. ישנם מחקרים אשר מצאו קשר בין המולקולה NO (Nitric oxide) המהווה איתות מרכזי להגדלת הזקפה. עם גדילת הבלוטה, רמות המולקולה יורדות ובהתאם משפיעות באופן שלילי על ההגעה לזקפה. בנוסף, הגדלת הבלוטה עלולה לפגוע בהחזר הדם לאיבר המין ותפגע גם היא בזקפה. אי לכך, גברים רבים נמנעים מפעילות מינית, דבר היוצר בקרבם תסכול ופגיעה בביטחון העצמי. בשל הסיבות הללו, האבחון והטיפול חשובים ביותר ורצוי לבצעם בהקדם.

מהן דרכי הטיפול לערמונית מוגדלת

ישנם מספר דרכי טיפול לערמונית מוגדלת כאשר ביניהן קיימת שיטת טיפול פורצת דרך הנקראת  Rezum המאושרת על ידי ה-FDA. שיטה זו מתבצעת במרכז לבריאות הגבר במרכז רפואי רמת אביב, על ידי אורולוגים מומחים בתחום. היא נחשבת למהפכנית בזכות הליך זעיר פולשני ובעלת סיכונים מזעריים ביחס לניתוח.

טיפול זה הינו תרמי בהולכת אדי מים תוך שימוש בתדרי רדיו. במסגרת הטיפול נעשה שימוש באנרגיה האצורה באדי המים, המוזרקים לתוך רקמת בלוטת הערמונית אשר חוסמת את זרימת השתן. אי לכך, נגרם נזק עדין לתאים באזור הבעייתי ובהתאם גורם למותם.

יתרונות השיטה מגוונים וכוללים תופעות לוואי מועטות, חזרה לשגרה תוך מספר ימים לאחר הטיפול ושיפור מהותי בתסמינים לאחר תקופה קצרה מביצוע הפרוצדורה. הטיפול נעשה במסגרת אשפוז יום, תחת הרדמה כללית ואף מאפשר למטופל לחזור לביתו באותו היום. חשוב לדעת שטיפול זה שומר על התפקוד המיני וכן על פעילות תקינה של דרכי השתן.

למי מתאים הטיפול ב-Rezum?

הטיפול מומלץ לגברים שנוטלים תרופות ולא חווים שיפור משמעותי בתסמיני התופעה של הגדלת הבלוטה וכיוצא בכך, איכות חייהם אינה משתפרת. הטיפול רלוונטי גם לגברים אשר לוקחים תרופות וחווים שיפור במצב, אך סובלים מתופעות לוואי או שאינם רוצים להיתמך בטיפול תרופתי כל חייהם. מעבר לכך, במידה וישנם גברים החוששים מניתוח פולשני לטיפול בבעיה ומהאשפוז הכרוך בו, ימצאו את הטיפול כמתאים ביותר עבורם.

המרכז לבריאות הגבר במרכז רפואי רמת אביב מציע מגוון בדיקות וטיפולים המבוצעים על ידי האורולוגים המקצועיים ביותר. במידה ואתם חווים אחד או יותר מהתסמינים שצויינו מעלה שפוגעים באיכות חייכם, פנו אלינו לייעוץ וזימון תור.

לקבלת מידע וקביעת תור:

* נא לאשר שאינך רובוט