סוגי סרטן העור
סרטן העור הוא השכיח ביותר בעולם, ומחולק לשתי קבוצות עיקריות: מלנומה, וסרטן עור שאינו-מלנומה.
מלנומה עורית
מלנומה הינה סרטן של התאים מייצרי הפיגמנט – המלנוציטים – אותם התאים אשר מרכיבים את נקודות החן (השומות השפירות). מלנומה מופיעה בעיקר על גבי העור, אולם היא עלולה להופיע גם בציפורניים, עיניים, ריריות ואף בקרומי המח. מידי שנה מאובחנים בישראל קרוב ל- 2000 מקרי מלנומה חדשים, ולמעשה, כ-2-3% מהאוכלוסיה היהודית בישראל צפויים לחלות במלנומה במהלך חייהם.
סרטן עור שאינו מלנומה
ישנם מספר רב של גידולים המופיעים על העור, ואשר אינם מלנומה. במדינת ישראל מאובחנים מדי שנה כ-10,000 מקרים חדשים של סרטן עור שאינו מלנומה. שני הגידולים השכיחים ביותר-גידול תאי הבסיס (Basal cell carcinoma- BCC) וגידול תאי הקשקש (Squamous cell carcinoma – SCC). קיימים גידולים נוספים נדירים יותר, כגון סרטן של תאי מרקל (Merkel cell carcinoma), סרטן של תאי זקיקי השערה או בלוטות זיעה או חלב.
גידול תאי הבסיס
גידול תאי הבסיס (BCC) הוא הסרטן השכיח ביותר בעולם. גידולים אלו מופיעים לרוב באזורים חשופים לשמש (ראש, צוואר, זרועות, אמות) כנגעים מורמים ומבריקים בגוון העור עד ורוד. הם לרוב לא כואבים או מגרדים, ועלולים לדמם לאחר טראומה קלה או באופן ספונטני. גידולים אלה ברובם המוחלט לא שולחים גרורות מרוחקות והנזק שלהם מתבטא בהרס מקומי של רקמה.
גידול תאי הקשקש
גידול תאי הקשקש (SCC) הוא סרטן העור השני בשכיחותו לאחר גידול תאי הבסיס. גידולים מסוג זה שולחים גרורות לעיתים רחוקות, ובעיקר גורמים להרס מקומי של הרקמה. בזכות העובדה שהעור גלוי לעין ניתן לבדוק את כולו בצורה ישירה בעין בלתי מזוינת ובאמצעות עזרים אופטיים, ניתן לאתר סרטני עור בשלב מוקדם. אבחון מוקדם תורם ישירות לסיכויי ההישרדות ומציל חיים.