מלנומה בעידן הדיגיטלי: חדשנות באינפורמציה ותקשורת

מלנומה בעידן הדיגיטלי: חדשנות באינפורמציה ותקשורת

איך התקדמות הטכנולוגייה עוזרת באבחון מלנומה?

התקדמות הטכנולוגיה מביאה עמה בשורות ושימושים המאפשרים לאבחן בצורה מדויקת יותר סוגי סרטן שונים וביניהם מלנומה. אחת הדרכים העיקריות לאבחון מלנומה היא באמצעות מיפוי שומות ומעקב אחריהן יחד עם מצלמות המייצרות תמונות באיכות גבוהה.

העור שלנו מהווה את האיבר הגדול ביותר בגוף ובעל מספר תפקידים חשובים כגון הגנה על הגוף מפני פציעות, סיוע בשמירה על חום גוף קבוע, שמירה על מאזן הנוזלים בגוף, סילוק פסולת באמצעות בלוטות הזיעה, אגירת שומן ויצירת ויטמין D.

העור מורכב משתי שכבות עיקריות. השכבה הראשונה והחיצונית נקראת אפידרמיס וכוללת שלושה סוגי תאים. תאי קשקש המייצרים את החלבון קרטין ותאי בסיס בתוכם נוצרים תאים נוספים הנקראים מלנוציטים. תאים אלו מייצרים את החומר מלנין המעניק את הפיגמנט לעורנו. השכבה הפנימית היא הדרמיס המכילה כלי דם, בלוטות שומן, זקיקי שיער ועוד.

מהי מלנומה?

מלנומה נחשבת לסרטן העור הקטלני ביותר אך פחות שכיחה מסוגים אחרים. כמו כל סוגי הסרטן האחרים, הגידול מתחיל כאשר אינו קשוב לתהליכי בקרה בתא, ממשיך להתרבות ולשגשג עד שפורץ מגבולותיו, הורס רקמות ומבנים בסביבתו ואף יכול לשלוח גרורות לאיברים אחרים. המלנומה מאופיינת בגידול מהיר של המלנוציטים המתחילים כשומה ונחשבת לקטלנית משאר סוגי סרטן העור, מכיוון שהיא עלולה להתפתח במהירות שיא למחלה גרורתית ועל כן יש חשיבות רבה באבחונה כמה שיותר מוקדם.

מהם גורמי הסיכון להתפתחות מלנומה?

  1. קרינת השמש – חשיפה לא מבוקרת לקרינת UV של קרני השמש, הן ישירות מהשמש והן במיטת שיזוף, עלולה לגרום לכוויות בעור, כתמים, נגעים טרום סרטניים וגידולים ממאירים.
  2. סוג עור – אנשים בעלי עור בהיר, עיניים כחולות ושיער אדמוני (ג'ינג'י) בעלי סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן העור מאשר אנשים עם עור כהה יותר.
  3. ריבוי שומות – אנשים שבעורם יש יותר מ – 100 שומות, שומות שאינן תקינות, בעלות מראה עם גבולות לא תקינים וגדולות מהממוצע, בעלי סיכון גבוה לחלות במחלה ועל כן יש חשיבות רבה במעקב אחר השומות אחת לתקופה אצל רופא העור.
  4. היסטוריה משפחתית – במידה ויש שניים או יותר בקרב המשפחה אשר חלו במלנומה, ייתכן כי קיים פגם גנטי העובר בתורשה ומעודד את קיום המחלה.

מלנומה בעידן הדיגיטלי

התקדמות הטכנולוגיה מביאה עמה בשורות ושימושים המאפשרים לאבחן בצורה מדויקת יותר סוגי סרטן שונים וביניהם מלנומה. אחת הדרכים העיקריות לאבחון מלנומה היא באמצעות מיפוי שומות ומעקב אחריהן יחד עם מצלמות המייצרות תמונות באיכות גבוהה. במרכז למלנומה וגידולי עור תחת מרכז רפואי רמת אביב, מבצעים מיפוי שומות על ידי שימוש בטכנולוגיה חדשנית ומתקדמת הנקראת Intellistudio. הבדיקה מבוצעת בשני שלבים :

  1. צילום כל גופי – באמצעות מצלמה המתעדת ברזולוציה גבוהה ומותקנת על גבי מסילה עולה ויורדת, ניתן לבצע סריקה מלאה של כל שטח העור של המטופלים בתנוחות משתנות. בדרך זו מתקבלת מפה כוללת של השומות וניתן להתמקד בכל שומה, לבחון אותה ולבצע מעקב מדויק לאורך זמן. באמצעות שיטה זו ניתן לאבחן שינויים בשומות העלולים להעיד על התפתחות סרטן העור. גילוי מוקדם מציל חיים ועל כן שימוש בשיטה זו משמעותי ביותר להצלת חיי אדם !
  2. דרמוסקפיה דיגטלית – בשלב השני מותקנת מצלמה על גבי דרמוסקופ המאפשר לבצע צילומים בתקריב על שומות או נגעים שסומנו מבעוד מועד על ידי הרופא. הטכנולוגיה המתקדמת של המצלמה מאפשרת להציג תקריבים ברזולוציה גבוהה ובהתאם לראות מבנים בעור שאינם מתאפשרים לזיהוי ואבחון במצלמה רגילה.

דרכי טיפול במלנומה במרכז הרפואי רמת אביב:

הטיפול במלנומה כולל מספר סוגי טיפולים והבחירה בכל טיפול נעשית לפי התקדמות המחלה ושלביה ועל פי שיקול דעתו של הרופא המנתח והאונקולוג:

  1. כריתה רחבה – במצבים בהם הנגע הסרטני מוגבל לשכבה החיצונית של העור ניתן לבצע הסרה של הנגע בניתוח תחת הרדמה מקומית. במהלך הכריתה מסירים מספר מילימטרים נוספים גם מהשוליים בכדי לוודא שכל התאים הנגועים הוסרו. ניתוח זה נחשב כפשוט, עם אחוזי סיבוך נמוכים והחלמה מהירה.
  2. דגימה של קשרית הזקיף – המלנומה נובעת משגשוג בלתי מבוקר של תאי המלנוציטים. מטרת הבדיקה היא לוודא כי אין שגשוג של תאים נוספים בקשריות הלימפה מבחינה מיקרוסקופית, גילוי שאינו ניתן לביצוע באמצעות הדמיה. במידה ונמצא כי הקשרית נקייה, אין צורך בביצוע פרוצדורה ניתוחית נוספת. הדגימה מבוצעת תחת הרדמה כללית.
  3. הסרת אגן קשריות הלימפה – במידה ובביצוע דגימה של קשרית הזקיף נמצא כי קשרית הלימפה מכילה תאי מלנומה, מבצעים ניתוח להסרת הקשרית הספציפית וקשריות נוספות באזור, בשל חשש למעורבות נוספת שלהן. הניתוח מבוצע גם כן תחת הרדמה כללית, אך מורכב יותר ובהתאם עלול לגרום לבצקת של היד או הרגל, כתלות במיקום ההסרה. לאחר הניתוח יש לבצע טיפול אונקולוגי משלים וייעודי למטופל.
  4. טיפול ביולוגי – ב-50% ממקרי המלנומה, התאים הממאירים בעלי מוטציה בחלבון BRAF. במצב זה ניתן להעניק טיפול משולב של מעכבי BRAF יחד עם מעכבי MEK המאפשרים נסיגה מהירה של הגידול וניתנים באמצעות כדורים לבליעה.
  5. טיפול אימונותרפי – טיפול זה מיועד לכלל החולים ללא קשר להימצאות המוטציה בחלבון BRAF, ונמצא כאפקטיבי בנסיגת המחלה לשנים רבות. הטיפול ניתן במקרים של מחלה גרורתית שלא ניתנת לטיפול על ידי ניתוח או כטיפול משלים לאחר הסרת קשריות לימפה.

לקבלת מידע וקביעת תור:

* נא לאשר שאינך רובוט