מלנומה בגברים ונשים: האם יש הבדל?

מלנומה בגברים ונשים: האם יש הבדל?

מה ההבדל בהתפתחות מלנומה בין גברים לנשים?

מלנומה נחשבת לסרטן העור הקטלני ביותר, עם גורמי סיכון שונים. יחד עם זאת, התפתחות המחלה שונה בין גברים לנשים

העור שלנו הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו. לעור תפקידים רבים, והוא מגן על האיברים הפנימיים ממגוון פגיעות כגון: טמפרטורה קרה או חמה מדי, פגיעות של עצמים חדים, כניסה של מזהמים וגם מפני קרני השמש המכילות קרינת UV (קרינה אולטרה-סגולה). בעור ישנם תאים הנקראים מלנוציטים, ולהם תפקיד חשוב בשמירה על העור מפני קרינת השמש באמצעות יצור הפיגמנט של העור שנקרא מלנין. לאחר חשיפה לשמש המלנוציטים מגבירים את ייצור המלנין, והעור הופך כהה יותר ובכך הופל מוגן יותר מפני קרני UV מזיקות. יחד עם זאת, חשיפה לקרני UV גורמת לפגיעה גם במלנוציטים עצמם, ועלולה להביא לשינוי שיגרום לשגשוג מהיר ובלתי מבוקר של מלנוציטים. בעת שגשוג נורמלי ומבוקר, נוצרת שומה שפירה (נקודת חן), אך כאשר השגשוג אינו קשוב יותר לתהליכי בקרה, הוא חורג מגבולותיו ולמעשה נוצר גידול סרטני, הנקרא מלנומה, שנחשב לסרטן העור הקטלני ביותר. גידול זה יכול להופיע בכל האזורים בגוף על גבי העור, ואף להתפשט לאיברים אחרים על ידי זרם הדם או צינורות הלימפה.

מהם גורמי הסיכון להתפתחות מלנומה ?

גורמי הסיכון לסרטן העור מסוג מלנומה כוללים הן גורמי תורשה והן גורמים סביבתיים. בשנים האחרונות נמצאו מספר גנים המעורבים בהתפתחות הסרטן, ולצידם הנטייה המולדת לעור בהיר הנוטה להשרף בקלות בשמש, ריבוי נקודות חן, נטייה להיווצרות נמשים, שיער בהיר ואף עיניים בהירות. גורם הסביבה העיקרי המשפיע על הסיכון למלנומה הוא חשיפה לקרינת UV הנמצאת בקרני השמש או על ידי שיזוף מלאכותי הפולט קרינה אולטרה סגולה.

האם יש הבדל בהתפתחות הסרטן בין נשים לגברים ?

בשנים 2004 – 2011, מחקר שנערך במרכז מחקרי בצרפת תיעד 1,542 מקרי מלנומה אצל נשים וגברים. החוקרים בחנו את התפלגות הגידולים באזורים שונים בגוף, כולל ראש וצוואר, גפיים עליונות ותחתונות, פלג גוף עליון, כפות ידיים ורגליים ואזורים נוספים. לפי תוצאות מחקר שפורסם באפריל 2014 בכתב העת "British Journal of Dermatology", נראה כי ישנה התפלגות שונה במקום הגידולים בין נשים לגברים. הנתונים מצביעים על כך שבאופן כללי גברים נוטים יותר לחלות במלנומה מאשר נשים, מלנומה אצל גברים נוטה להופיע יותר באזור הגב, בעוד שאצל נשים היא נוטה להתפתח בגפיים התחתונות וכן לגברים יש שיעורי הישרדות נמוכים יותר מנשים לאחר אבחון המחלה. בנוסף, ישנן עדויות לכך שהורמונים נשיים כמו אסטרוגן שעשויים להשפיע על התפתחות המלנומה, לצד שינויים הורמונליים טבעיים כמו הריון או גיל המעבר. הבדלים נוספים עשויים להיות גורמי סיכון התנהגותיים וסביבתיים כמו: חשיפה לשמש או שימוש במיטות שיזוף, הרגלי בדיקות עור באופן תדיר ועוד.

מחקרים רבים מדגישים את החשיבות של הבדלים ביולוגיים והתנהגותיים בהבנת הסיכונים והטיפול במלנומה. לדוגמא: פרסום אחר באתר Sciencedirect המתבסס על ניתוח של מספר מחקרים ומאמרים קובע כי יש השפעה משמעותית של המגדר על התפתחות המלנומה והתנהלותה. המחקר מציין שיש סיכוי נמוך יותר להתפשטות גרורות לאיברים מרחוקים כמו הכבד, הריאות ובלוטת האדרנל בנשים לעומת גברים, מה שמוביל לשיעור הישרדות גבוה יותר בנשים. ממצאים אלו מצביעים על השפעה ביולוגית שעשויה לשחק תפקיד בהבדלים בין המגדרים בהתפתחות המחלה. ניתוח מעמיק יותר של הבדלים אלו יכול לסייע בהבנת המנגנונים הבסיסיים של המחלה ולפיכך לקדם טיפולים יעילים וממוקדים יותר.

חשוב לציין שגם התגובה לטיפול במלנומה תהיה שונה בין גברים לנשים. מחקרים על טיפולי מלנומה כמו אימונותרפיה ותרפיה ממוקדת מצביעים על הבדלים בתגובה ובתופעות לוואי בין גברים לנשים. נשים לעיתים נוטות להציג תגובה טובה יותר לטיפולים מסוימים, אך גם נוטות לחוות תופעות לוואי קשות יותר.

מהם דרכי האבחון של סרטן העור ?

מכיוון שלעיתים אבחון השוני איננו פשוט לעין רגילה ובלתי מקצועית, רצוי לפנות לרופא עור מומחה על מנת לבצע אבחון מדויק כדי לאפשר ריפוי מיטבי. המרכז למלנומה וגידולי העור במרכז רפואי רמת אביב, מציע בדיקות בטכנולוגיה מתקדמת המאפשרת לבצע זיהוי מוקדם של נגעים סרטניים ובהתאם לכך מאפשרת טיפול מוקדם ופשוט יחסית ומנועת סיבוכים אפשריים של הסרטן או של טיפולים קשים יותר.

אחת מהדרכים העיקריות בהן אנו משתמשים לאבחון מוקדם של מלנומה היא באמצעות מיפוי שומות בעזרת צילום כל-גופי. במסגרת המיפוי מבוצע צילום דיגיטלי ברזולוציה גבוהה של גל שטח העור ולאחר מכן נתפרת "מפה" של עור המטופל/ת עם כל הנגעים שעל גביו. כאשר המטופל/ת חוזר לביקורת ניתן לבצע השוואה מדויקת של כל נגע ונגע המתבצעת הן על ידי הרופא והן על ידי בינה מלאכותית וכך מתאפשר לזהות נגעים עם התנהגות חריגה בשלב מוקדם. בנוסף במסגרת המיפוי מתבצע צילום דרמוסקופי בתקריב של נגעים חשודים המאפשר מעקב אפילו יותר מדויק ברמה הקרובה למיקרוסקופית של הנגע, וכך לאתר שינויים עדינים ביותר אשר אינם נראים לעין.

לבסוף במידה והנגע עדיין מעלה חשד גבוה, אנו מבצעים ביופסיית עור. הנגע החשוד מוסר ונשמר בתוך חומר משמר הנקרא פורמלין, ולאחר מכן מועבר למעבדה הפתולוגית להערכה על ידי רופא דרמתופתולוג תחת מיקרוסקופ על מנת לקבל אבחנה סופית.

מהם דרכי הטיפול בסרטן העור ?

המרכז למלנומה וגידולי עור שבמרכז רפואי רמת אביב מציע מגוון טיפולים למלנומה, המחולקים לשלושה סוגים:

טיפולים מחליפי ניתוח – לגידולים בשלב מוקדם:

טיפולים אלה כוללים קרמים למריחה; תכשירים שניתן למרוח על העור למספר שבועות עד לנסיגה של הגידול, טיפול במחט חשמליית או קריותרפיה (טיפול בחנקן נוזלי); אלה גורמים להרס תאי הגידול עם מינימום הצטלקות לעור המטופל/ת.

 טיפולים ניתוחיים:

טיפולים אלה כוללים כריתה רחבה; במצב בו הנגע שטחי ונמצא על השכבה החיצונית של העור בלבד, אז ניתן לבצע הסרה שלו, ניתוחים לדגימת ולהסרת קישריות הלימפה; כאשר המלנומה חדרה עמוק לשכבות העור יש צורך בביצוע ניתוח להסרת קשריות הלימפה ולבסוף, ניתוח להסרת גרורות במידה ויש חשד שמחלת הסרטן תתפשט למקומות אחרים בגוף.

טיפולים ביולוגיים ואימונותרפיה:

טיפולים ביולוגיים הם טיפולים אשר תוקפים באופן ממוקד את תאי הסרטן ותופעות הלוואי שלהם לרוב קלות באופן משמעותי לעומת טיפולים כימותרפיים. לצד זאת, קיימים גם טיפולים באימונותרפיה אשר בבסיסם מביאים להפעלת המערכת החיסונית של המטופל על מנת להרוס את התאים הסרטניים.

סוג הטיפול נקבע בהתאם לשלב וחומרת המחלה, ע"י רופא העור, האונקולוג והרופא המנתח. את המלנומה בהחלט ניתן לזהות מוקדם, ללא קשר למגדר (גברים או נשים) וזיהוי מוקדם מעלה משמעותית את סיכויי ההחלמה. במרכז רפואי רמת אביב פועלים טובי המומחים, לצד הטכנולוגיות המתקדמות ביותר. שילוב של שני אלה מאפשר זיהוי מוקדם ומדויק. למידע נוסף וזימון תורים פנו אלינו.

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15351939

לקבלת מידע וקביעת תור:

* נא לאשר שאינך רובוט