אבחון מוקדם של סרטן העור
ישנן מספר קבוצות סיכון למלנומה, ביניהן מטופלים עם ריבוי שומות ומטופלים עם הסטוריה במשפחה. למטופלים אלה נמליץ לבצע אבחון על ידי רופא עור מוסמך ובעזרת שימוש בדרמוסקופ.
בדיקת העור ובדיקה דרמוסקופית
האבחון של סרטן העור מסתמך ראשית על בדיקת רופא עור, ובעדיפות רופא עור שעבר הכשרה ייעודית לזיהוי מוקדם של סרטני עור. הבדיקה מתבצעת באמצעות בחינת כל שטח העור בעין בלתי מזוינת וכמו כן באמצעות שימוש בדרמוסקופ. הדרמוסקופ הינו מכשיר המורכב מזכוכית מגדלת ופנס המפיק אור מקוטב ומאפשר לאבחן סרטני עור ברמת דיוק גבוהה.
צילום כל גופי\מיפוי שומות וצילום בדרמוסקופיה דיגיטלית
גישה מתקדמת יותר לאבחנה של סרטני עור במטופלים/ות בסיכון מוגבר כוללת טכנולוגיות צילום.
במסגרת הצילום הכל-גופי מתבצע צילום דיגיטלי ברזולוציה גבוהה של כל שטח העור. הצילום הכל-גופי, הנשקרא גם מיפוי שומות, מייצר “מפה” של עור המטופל/ת, הכוללת בתוכה את כל נגעי העור כפי שתועדו בנקודת זמן מסוימת. בשלב הבא, כאשר חוזרים על הצילום הכל-גופי, מתבצעת השוואה בין שתי ה”מפות” שנוצרו בנקודות זמן שונות, וכך ניתן לאתר שינויים עדינים ביותר בנגעי עור, ולאבחן סרטני עור בשלב מאוד מוקדם. ההשוואה מתבצעת הן באופן אוטומטי באמצעות טכנולוגיית אינטליגנציה מלאכותית והן באופן ידני על ידי רופא עור מומחה.
למי מומלץ לבצע אבחון מוקדם לסרטן העור ובאיזו תדירות?
מטופלים/ות אשר מאובחנים עם סרטני עור ובמיוחד מלנומה בשלב מוקדם הינם בעלי אחוזי שרידות גבוהים מאוד ולרוב לסרטן אין כל השפעה על אורח או תוחלת החיים של המטופל/ת. לעומת זאת, מטופלים/ות המאובחנים עם סרטני עור ומלנומה בשלב מתקדם הינם בעלי אחוזי שרידות נמוכים יותר ונזקקים לניתוחים מורכבים ולטיפולים תרופתיים. על כן, אנו שואפים לאתר את סרטני העור בשלב המוקדם ככל שניתן. בנוסף, האבחון של סרטן העור הינו יחסית פשוט, לרוב הוא לא כולל פעולות פלשניות ולא כרוך בתופעות לוואי או בחשיפה לקרינה. יחד עם זאת, כיום לא קיימת הנחיה חד משמעית בנוגע לביצוע בדיקות סקר לאיתור מוקדם של סרטן העור.
מטופלים/ות בעלי היסטוריה של מלנומה
קיימת הסכמה רחבה של הארגונים המדעיים לגבי הצורך של מטופלים/ות עם היסטוריה של מלנומה להישאר במעקב לכל חייהם/ן אצל רופא עור ובמקרים מסוימים גם רופא אונקולוג. תדירות המעקב המומלצת משתנה, בין היתר כתלות במשך הזמן שחלף מאז האבחנה של המלנומה. התדירות נעה בין אחת לשלושה חודשים עד אחת לשנה.
מטופלים/ות בעלי סיכון מוגבר למלנומה ו/או לסרטן העור
אנו ממליצים למטופלים/ות בעלי/ות סיכון מוגבר למלנומה ולסרטן העור לשקול לבצע אבחון מוקדם ובדיקת סקר אחת לחצי שנה עד שנה. גורמי סיכון לפתח מלנומה וסרטני עור כוללים בין היתר:
-מטופלים/ות עם בן משפחה עם היסטורית מלנומה
-מטופלים/ות עם ריבוי שומות
-מטופלים/ות עם שומות לא טיפוסיות (דיספלסטיות)
-מטופלים/ות עם היסטוריה של סרטני עור שאינם מלנומה כגון קרצינומת תאי הבסיס או הקשקש
-מטופלים/ות עם עור מאוד ניזוק משמש
-בנוסף, גורמי סיכון נמוכים יותר כוללים מטופלים/ות עם עור בהיר, שיער ג’ינג’י, עיניים כחולות או ירוקות, והיסטוריה של כוויות שמש.
מטופלים/ות שהבחינו בנגע חשוד
אנו ממליצים לכל אחד ואחת להיות עירני/ת לגופו/ה ולבצע בדיקות תקופתיות של העור. ישנם שני כללים שחשוב לזכור, ובמידה והם מתקיימים מומלץ לפנות לבדיקת העור אצל רופא עור מומחה:
1. “הברווזון המכוער” – נגע עורי יוצא דופן, שנראה שונה משאר נגעי העור
2. נגע עורי חדש או משתנה / גדל