רופא עור פרטי
אז מתי כדאי לפנות לרופא עור פרטי ? נתחיל בזה שבשנים האחרונות, חלה עליה במודעות לסרטן העור, ויותר מטופלים מבצעים בדיקות סקר מתקדמות המאפשרות לבצע אבחון מוקדם. ככל שמאבחנים סרטן זה מוקדם יותר, הסיכוי לריפוי עומד מתקרב ל- 100%. לכן, מומלץ לבצע אבחון ראשוני כבר אצל רופא עור פרטי ולשפר את סיכויי ההחלמה.
אילו סוגי סרטן עור קיימים ?
ישנם סוגים רבים של סרטני עור, אך שלושת השכיחים ביותר הם – מלנומה המתפתחת מתאים הנקראים מלנוציטים, BCC (Basal cell carcinoma) המתפתח מתאי הבסיס וSCC- (Squamous cell carcinoma) המתפתח מתאי הקשקש בעורנו. לכולם קשר הדוק לחשיפה לשמש, אך אופן הביטוי של הנגע על העור עשוי להשתנות. כך לדוגמה, מלנומה פעמים רבות תהיה נגע בגוון חום או שחור לעומת BCC או SCC שיופיעו בעיקר כנגעים בגוון עור עד ורודים באזורים החשופים לשמש.
כיצד ניתן למנוע התפתחות של סרטן העור ?
מכיוון שקרינה אולטרה-סגולה מהווה גורם סיכון מרכזי למרבית סוגי סרטן העור, מומלץ לנהוג באחריות כאשר אנו חשופים לשמש. כאשר מבלים תחת השמש, רצוי תמיד להעדיף מקומות מוצלים, לחבוש כובע רחב שוליים המגן על האוזניים והפנים, להרכיב משקפי שמש שיגנו בין היתר על העיניים, ללבוש בגדים ארוכים המגנים על חלקי הגוף, ולהקפיד על מריחה קבועה של מסנני קרינה (קרם הגנה) עם SPF מעל 30.
חשוב לדעת שבמיטות השיזוף בהן מתבצע שיזוף מלאכותי יש קרינה הזהה לקרינת השמש, אשר גם כן מהווה גורם סיכון להתפתחות של סרטני עור . אי לכך, מומלץ להימנע מהשימוש במיטות אלה. בישראל, השימוש במיטות שיזוף מותר מגיל 18, אך ישנן מדינות כמו אוסטרליה וברזיל, שם השימוש הוצא מחוץ לחוק.
במידה וכבר הופיע נגע סרטני על עורנו, אבחון מוקדם אצל רופא עור עשוי להוביל לריפוי הקרוב ל- 100%. כל עוד מזהים את הנגע בשלב ראשוני, לפני שהוא חודר לשכבות עמוקות יותר בעור, הטיפול שיידרש הוא יחסית פשוט ולרוב ללא סיבוכים.
מתי כדאי לפנות לרופא עור פרטי ?
ראשית, חשוב להדגיש כי ישנם נגעים שפירים רבים המופיעים על העור באופן טבעי ותקין. עם זאת, מכיוון שאזורנו הגיאוגרפי שטוף שמש כמעט כל השנה, חשוב להיות ערניים לגבי שינויים על העור. לכן, ישנם מספר מקרים עיקריים בהם מומלץ לפנות לרופא עור פרטי לבדיקת שומות –
1. בדיקה עיתית מומלצת ע"י משרד הבריאות לכל אדם עם למעלה מ-20 נקודות חן. כמובן שככל שכמות נקודות החן רבה יותר, ובמיוחד כאשר יש היסטוריה משפחתית של סרטן העור, הסיכון גבוה יותר.
2. כשמבחינים בנקודת חן חדשה,נגע חדש על העור ובנוסף כאשר נגע קיים משתנה או גדל.
3. כאשר ישנו פצע שלא מחלים.
4. כאשר מבחינים בנגע חשוד על פי הגדרות ה- ABCD – נקודת חן לא סימטרית, גבולות נקודת החן לא מעוגלות או ברורות, גוון נקודת החן מורכב ממספר צבעים כגון שחור, אדום או ורדרד, ו/או גודל נקודת החן מעל 5 מ"מ.
דרכי אבחון של נגעים אצל רופא עור פרטי
במרכז למלנומה וגידולי עור במרכז רפואי רמת אביב, ישנה טכנולוגיה חדשנית וייחודית המסייעת לאבחן נגעים ושומות (נקודות חן) בצורה מדויקת. טכנולוגיה זו נקראת ®Intellistudio אשר משתמשת במצלמה המבצעת סריקה כל גופית ומאפשרת לבצע מיפוי שומות. בעזרתה, רופא עור פרטי מבצע תיעוד דיגיטלי של כל השומות בגוף ושומר את המידע שנאסף במאגר מאובטח. מכיוון שנגעים סרטניים על העור מאופיינים בשינוי בצורה או בגודל, בעזרת המיפוי הכלל גופי, ניתן להשוות ולאתר שינויים אלו ברזולוציה גבוהה.
בשלב השני של הבדיקה, רופא העור משתמש בדרמוסקופיה דיגיטלית. הרופא מסמן נגעים ספציפיים ועל גבי דרמוסקופ ישנה מצלמה המבצעת צילומי תקריב של הנגע הנבחר. כך נוצרת תמונה באיכות גבוהה יותר, המאפשרת לרופא העור לבחון לעומק את אופי הנגע ולזהות מבנים שבצילום רגיל אינם נראים לעין.
אילו טיפולים מוצעים במרכז רפואי רמת אביב ?
לאחר מיפוי השומות ובהחלטת רופא העור במרכז למלנומה וגידולי עור, ניתן לבצע ביופסיה בעת חשד לנגע ממאיר. באמצעות בדיקה זו ניתן לבחון באיזה שלב נמצא הנגע הממאיר ולהחליט מה הטיפול המתאים. שלב 0 נקרא גם in situ והמשמעות היא שהגידול מוגבל לאפידרמיס (השכבה העליונה של העור) והסיכון להתפשטות מרוחקת של הגידול אם הוא מאותר בשלב זה הוא אפסי. כאשר הגידול חודר עמוק יותר הסיכון להתפשטות גבוהה יותר וייתכן שנידרש לבצע בדיקות נוספות.
ישנן שלוש שיטות עיקריות לביצוע הביופסיה. השיטה ראשונה מבוצעת על ידי חתך בעור באמצעות סכין מנתחים. ניתן לבצע כריתה חלקית של הנגע על מנת לבחון אותו תחת מיקרוסקופ, אך אם נקבע כי הנגע הסרטני, יש להסירו באופן מלא. השיטה השנייה נקראת ביופסיית גילוח וכשם כן היא, במהלכה מגולחת השכבה השטחית של העור. בשיטה השלישית המכונה ביופסיית נקב, משתמשים בסכין גלילית בעלת קטרים משתנים המאפשרת לקחת דגימה עמוקה יותר מהעור.
ככל הליך כירורגי, גם כאן עלולות להיות תופעות לוואי או סיכונים מועטים. אלה כוללים בעיקר תחושת דקירה וכאב באזור ההזרקה של חומר ההרדמה המקומי. תופעות לוואי בעלות סיכון נמוך לאחר ביצוע הפרוצדורה כוללות זיהום ו/או דימום.
ייעוץ והתאמה אישית
המרכז הרפואי למלנומה וגידולי עור מורכב מצוות מקצועי המתמחה בטיפול ואף במחקר של סרטן העור. בכל פגישה ניתן ייעוץ מקצועי ואישי על ידי רופא עור פרטי, בהתאם להיסטוריה הרפואית של המטופל ועל סמך הבדיקות המבוצעות. לשם קבלת טיפול במרכז, ניתן להשתמש בביטוח רפואי פרטי המאפשר לכם לבצע בדיקות אבחוניות, לבחור את המנתח והמרכז הרפואי בו תרצו לבצע את הטיפול ולהתייעץ עם רופאים מומחים. המרכז מובל על ידי:
1. פרופ' גל מרקל – אונקולוג בעל שם עולמי בטיפול בגידולי עור, ייעוץ ויישום שיטות טיפול אימונו-אונקולוגיות (שיטות המבוססות על גיוס מערכת החיסון של המטופל לתקיפת הגידול הסרטני). בנוסף, מכהן כסגן מנהל המרכז הרפואי "רבין" ומנהל מרכז דוידוף לטיפול וחקר הסרטן. בין היתר, פרסם מעל 120 מאמרים בתחום האימונו-אונקולוגיה ומלנומה וזכה במענקי מחקר גדולים ופרסים משמעותיים.
2. ד"ר עופר רייטר אגר – רופא עור מומחה, מנהל מרפאת סקר וגילוי מוקדם של סרטן העור במרכז רפואי רבין. בוגר תכנית לתת התמחות בדמרטולוגיה אונוקלוגית של בית חולים מוביל בעל שם עולמי בטיפול וחקר הסרטן (Memorial Sloan Kettering Cancer Center). תחום מחקרו מתמקד בשלושת סוגי הסרטן העיקריים- מלנומה, SCC ו-BCC בנוסף ללימפומות של העור. מעבר לכך, הוא זכה במענק לטובת מחקר ייחודי בנושא מעקב ארוך טווח אחר שומות באנשים בסיכון גבוה, מטעם הקרן לחקר המלנומה. בעל תחומי התמחות מגוונים הכוללים סקירה, אבחון ומעקב של שומות, אבחון וטיפול בסוגי הסרטן שצוינו לעיל ורפואת עור כללית.