מהי בדיקת EMG?
בדיקת EMG – בדיקה אלקטורופיזיולוגית שבודקת את הפעילות החשמלית בעצבים או בשרירים כמדד לפעילות הפיזיולגית שלהם.
יש שתי בדיקות עיקריות: בדיקת הולכה עצבית (NCT/NCS) לצורך הערכת תפקוד העצבים, ובדיקת השרירים (NE) שמשמשת לבדיקת השרירים. בדיקת הולכה עצבית ובדיקת EMG משלימות זו את זו. בדיקת EMG מעריכה תפקוד של מערכת עצבים (היקפית) פריפרית. בדיקות הולכה משמשת לבירור נוירופתיה של עצבים בודדים, פולינוירופתיה (פגיעה עצבית מפושטת), פגיעה במקלעת ועוד. הבדיקה מתבצעת עם גירוי חשמלי של עצב בנקודה מסוימת ורישום תגובה מאותו עצב בנקודה מרוחקת יותר. בדיקות הולכה הן בדיקות חיצוניות. גירוי חשמלי יכול לגרום לאי נעימות מסוימת, ללא תופעות לוואי בהמשך. בדיקת שרירים עם מחט, רושמת את הפעילות החשמלית של סיבי השריר. בדיקת שרירים משמשת לבירור מחלת שרירים (מיופתיה, מיוטוניה), פגיעת שרירים משנית למחלה של העצבים (פגיעה בשורשים עצביים עקב פריצת דיסק בעמוד השדרה, נוירופתיה מוטורית, ניוון שרירים, פוליומיאליטיס ועוד. הבדיקה מתבצעת על ידי החדרת מחט מיוחדת לשריר שקולטת פעילות חשמלית מקרום סיבי שריר. לא תמיד צריך לבצע שתי הבדיקות האלה. בדיקת EMG היא מוגבלת בגלל סיבות אנטומיות (כי לא ניתן לבדוק כל עצב בגלל מהלך העצב בגוף או בגלל מבנה אנטומי של הנבדק/נבדקת), פיזיולוגיות (הבדיקה בודקת סיבים עבים ולא דקים). גם החום של הגוף עשוי להשפיע על תוצאות בדיקה). יש לציין שבדיקת EMG היא חלק שמשלים את הבדיקה נוירולוגית, ויש לראות תוצאות של בדיקת EMG בהתאם לממצאים בבדיקה נוירולוגית קלינית. במכון מתבצעות בדיקות EMG וגם בדיקות הולכה עצבית (NCS/NCT) וגם בדיקת שרירים. לא מתבצעות הבדיקות הבאות:-בדיקת סיב בודד (SFEMG).
-בדיקת סוגר אנלי.
-Blink Reflex.
♦ בדיקת EMG לא מתבצעת אם לנבדק יש קוצב מוחי (כי אין מידע רשמי על בטיחות).
♦ אם לנבדק יש קוצב לב הבדיקה מתבצעת ברגליים. בידיים אפשר לבצע בדיקת עצבים תחושתיים בלבד.
♦ אם הנבדק מקבל טיפול ב-acetylsalicylic acid (כמו Cartia, Micropirin, Tevapirin) או clopidogrel (כמו Plavix, Clood, Clopidexel) אין מניעה לבצע בדיקה.
♦ אם הנבדק מטופל ב-warfarine/coumadin יש לבצע בדיקות קרישה ולהביא לבדיקה. אם INR יותר מ-2, אז הבדיקה לא מתבצעת באותו יום.
♦ בדיקת EMG לא תתבצע אם יש בצקת לימפתית, זיהום או שינויים טרופיים במקום הבדיקה של המטופל.
♦ הבדיקה מתבצעת ע״י רופאים מומחים בתחום הנוירולוגיה, בעלי ניסיון עשיר בתחום.
יש להגיע לבדיקה עם הפניה רפואית עם מטרה ברורה לבדיקה.
רצוי שאנשים עם מגבלות פיזיות יגיעו בליווי. הבדיקה לא מתבצעת לילדים עד גיל 16, ועד גיל 18 בלי ליווי הוריהם.
לא מתבצעת בדיקה לאנשים שמוגדרים כ"תשושי נפש".
מומלץ להגיע בבגדים רחבים ונוחים.
ניתן לקבל יעוץ רפואי מקצועי לפני ואחרי הבדיקה.
*בתיאום מראש בתשלום נוסף.