החלפת מפרק כתף

החלפת מפרק כתף

כל מה שרציתם לדעת על החלפת מפרק כתף

מדוע מבוצעת הפעולה?

החלפת מפרק כתף (Shoulder Replacement or Shoulder Arthroplasty) – מפרק הכתף מחבר בין עצם הזרוע בעלת קצה עליון עם ראש כדורי, לבין החלק הצידי של עצם השכם, אזור של גומחה בצורת שקע כדורי הנקרא ה"גלנויד".

שכבת סחוס חלקה מצפה את פני השטח של עצמות המפרק ומאפשרת למפרק זה את טווח התנועה הגדול ביותר הקיים בגוף. ואילו, קבוצת שרירים וגידים המקיפים את המפרק ויוצרים את מבנה "השרוול המסתובב" מספקים למפרק תמיכה ויציבות.

לסחוס שבין העצמות תפקיד חשוב כבולם זעזועים הסופג את הכוחות המופעלים על הכתף ומונע את חיכוך העצמות זו בזו. כאשר קיים הרס של הסחוס, נוצר חיכוך בין העצמות, דבר המוביל לשחיקתן ולכאבים עזים, המגבילים את התנועה.

ישנן כמה סיבות המובילות להרס הסחוס: חבלה, דלקת מפרקים ("אוסתיאוארתריטיס") הנגרמת כתוצאה משחיקת הסחוס או ממחלה אוטו-אימונית, שבה הגוף תוקף את הסחוס והמפרק עצמו.

בנוסף, הסחוס עלול להיפגע גם בעקבות פריקות חוזרות של הכתף, פעולה ספורטיבית נמרצת, נפילות על הכתף ושבירת עצמות הכתף (עצמות הבריח, השכם, הצלעות העליונות ועצם הזרוע).

תופעת שחיקת סחוסים היא שכיחה ביותר, וקרוב ל- 80% מהאוכלוסייה יסבלו משחיקה מסוימת בסחוס במפרק כלשהו בגוף עד גיל 65. הטיפול התרופתי שניתן יכול רק לשכך את הכאבים, והוא אינו יכול לסייע בריפוי הסחוס או לבלום את תהליך שחיקתו.

אבחון הבעיה מתבצע בבדיקה פיזיקלית של אורתופד במרפאה ובעזרת אמצעי דימות שונים (צילומי רנטגן, טומוגרפיה ממוחשבת-CT והדמיית תהודה מגנטית – MRI ).

לאחר שהמטופל ניסה את הטיפולים השמרניים המוצעים וכאשר הנזק למפרק הכתף חמור ביותר ואי אפשר לטפל בכאבים העזים כראוי בעזרת תרופות להקלת כאבים, סטרואידים, התעמלות או פיזיותרפיה. וכן במקרים שתנועת הכתף מאוד מוגבלת (תוצאה של דלקת פרקים מתקדמת או פגיעה קשה בסחוס) אפשר לשקול לבצע ניתוח להחלפת מפרק הכתף.

החלפת מפרק הכתף יכולה להקל על כאבים ולאפשר חופש תנועה גדול יותר.

מהן התוצאות המצופות מהפעולה?

יותר מ- 90% מהמנותחים להחלפת מפרק כתף מדווחים על הקלה משמעותית בכאבים, שיפור התנועתיות לכדי שני שלישים מטווח התנועה הנורמלית ועליה משמעותית באיכות החיים. הגורמים המשפיעים על טווח התנועה לאחר החלמה מהניתוח כוללים את טווח התנועה שהיה קיים קודם לניתוח והאם הרקמות הרקות העוטפות את הכתף נפגעו גם הן.

לאחר החלמה מלאה מהניתוח לרוב יוכל המטופל ואף יומלץ לו (על מנת לחזק את השרירים באזור ולתמוך במפרק) לבצע פעולות מתונות כגון: הליכה, שחייה, ריקוד, רכיבת אופניים ומשחק גולף.

חשוב לזכור כי הניתוח לא יאפשר למטופל לבצע את כל הפעולות אותן ביצע לפני שהתפתחה אצלו דלקת הפרקים למשל, וברוב מהמקרים יומלץ למטופל לא להרים משאות כבדים.

יש לציין שלמפרק המלאכותי ישנה שחיקה טבעית עם הזמן גם בשימוש יומיומי מתון, ושחיקה מואצת יותר תחת פעילות אינטנסיבית או תחת נשיאת משקל כבד.

חשוב לציין שהצלחת הניתוח תלויה גם לא מעט בעד כמה המטופל פועל על פי ההנחיות שנתנו לו טרם שחרורו לביתו, במשך השבועות הראשונים לאחר הניתוח.

כיצד מבוצעת הפעולה בפועל?

במהלך ניתוח להחלפת מפרק הכתף, המנתח יוצר גישה למפרק הכתף באמצעות חתך שיבצע בצד הקדמי של הכתף או בצד האחורי שלה, דרך שרירי וגידי הכתף והזרוע ("השרוול המסתובב"), באורך של כ-15 ס"מ, ויפריד את העצמות . אחר כך, המנתח יסיר את החלק הפגוע של גומחת עצם השכם על ידי שיוף ויקדח בה חורים, לתוכם יתאים ויחדיר המנתח את התותב.

כאשר קיימת הגבלת תנועה חריפה הנובעת מפגיעה גם בגידים ו/ או בשרירים העוטפים את מפרק הכתף נוסף על הפגיעה בעצמות ובסחוס המפרק יבצע המנתח השתלת תותבים של "כתף הפוכה". במקרה זה יעגן המנתח תותב בגלנויד בצורת כדור ובראש עצם הזרוע תותב ישר. כאשר התותבות מותקנות באופן הזה ישנו שינוי במבנה הכתף כך שתתאפשר השגת תנועה באמצעות פעולת שרירים שונים. במצב זה, לבסוף לאחר פיזיותרפיה, תתאפשר תנועה רחבה יותר של המפרק.

במקרים שעצמות המפרק (עצם הזרוע ועצם השכמה – הגלנויד) אינם פגועים וקיימת פגיעה בסחוס בלבד, יתכן שהמנתח יבצע החלפת מפרק חלקית הכוללת עגינת כיפת מתכת מעל עצם הזרועה וללא פגיעה בעצם השכמה – הגלנויד.

בשלב האחרון המנתח יניע ויסובב את מפרק הכתף על מנת לוודא פעילות תקינה של המפרק.

בסיום הניתוח המנתח יתפור את השרירים, הגידים של "השרוול המסתובב" והעור שנחתכו באמצעות תפרים מתכלים או תפרי ניילון, יחבוש את האזור ויקבע את הכתף במתלה, על מנת למנוע תנועה.

במרבית המקרים החומרים מהם בנויה התותבת כוללים מתכת חזקה וחלקה מאוד בשילוב פלסטיק עמיד וקשיח (פוליאתילן), בציפוי קרמי (אז מודבקים החלקים בדבר קרמי מתאים) או ללא ציפוי (אז אם הזמן גדלה העצם של המטופל לתוך החרירים המצויים בצד התותבת המתחבר לעצם). לרוב תותב הגלנויד עשוי מפלסטיק קשיח והוא מודבק או מוברג לעצם השכם. ואילו תותב עצם הזרוע, בעל הראש הכדורי, עשוי לרוב משילוב של מתכת ופלסטיק עמיד וקשיח.

באיזו הרדמה ישתמשו במהלך ביצוע הפעולה?

ניתוח להחלפת מפרק הכתף מתבצע בהרדמה מלאה. משמעות הדברים שבמשך כל זמן הניתוח המטופל איננו חש כאב, ומרדים מומחה מנטר את מצבו הגופני בכל רגע ורגע, כדי לוודא שהוא ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים, והוא אינו חש דבר ממהלך הניתוח.

ההרדמה ניתנת לרוב באמצעות זריקה, שמוחדרת אל שקית האינפוזיה של המטופל. כמה עשרות שניות לאחריה המטופל חווה תחושה של ערפול הכרה, ולאחר מכן שוקע בשינה.

לאחר שמסתיים החלק הכירורגי של הניתוח ואחרי שרופא מומחה תופר את אזור החתך, מעיר המרדים את המטופל, באמצעות הפסקת מתן חומרי האלחוש. אחרי ההתעוררות מועבר המנותח אל מחלקת ההתאוששות כדי לוודא התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.

כמה זמן אמורה להימשך הפעולה?

כשעתיים עד שעתיים וחצי.

רשימת רופאים מומחים
תואר שם הרופא מומחיות פרטים נוספים
דר' ירון סלע אורתופדיה לחצו כאן >

לקבלת מידע וקביעת תור:

* נא לאשר שאינך רובוט